Case: Gasunie

Greenchoice versnelt
energietransitie
door partnership
met Gasunie

Netwerkbeheerder Gasunie neemt direct een windprofiel af via Greenchoice. Dat is een belangrijke stap in de energietransitie. Want in de toekomst zal het energieverbruik alleen maar meer afgestemd moeten worden op wat natuurlijke bronnen in het moment te bieden hebben.

Een windprofiel betekent dat alle productie uit een windpark wordt afgenomen, veel of weinig wind. Op een dag dat het hard waait, kan Gasunie meer groene stroom afnemen dan op een windstille dag. Deze gelijktijdigheid is gunstig voor de energietransitie. “Hoe vroeger we daarmee beginnen, hoe beter,” zegt Roel Hopmans, verantwoordelijk voor het portfolio binnen Greenchoice.

Gasunie is als grote netwerkbeheerder in Nederland een grootverbruiker en afnemer van elektriciteit. Het bedrijf heeft de stap gemaakt om ook lokaal in Nederland groene stroom in te kopen. En daarin vinden Greenchoice en Gasunie elkaar. Sinds januari 2024 neemt Gasunie jaarlijks 250 GWh groene elektriciteit af van lokale windparken van Greenchoice voor de komende vijf jaar. Dat is een kwart van het volledige verbruik van Gasunie.

Het partnership met Gasunie is het resultaat van een complexe aanbesteding die Greenchoice heeft gewonnen. Het zijn nu partijen zoals Gasunie, andere netwerkbeheerders, gemeentes en provincies die een voorlopersrol willen pakken, merkt Hopmans. Greenchoice heeft de ambitie om dit soort partijen aan zich te verbinden. De zekerheid van de samenwerking met een grote partij voor een langere periode biedt Greenchoice de mogelijkheid voor nieuwe investeringen in meer windparken en zonneparken.

“Als een groot deel van de Nederlandse industrie omgaat naar dit soort contracten, geeft dat zekerheid aan investeerders om nog meer windparken en zonneparken te gaan ontwikkelen.”

De samenwerking tussen Greenchoice en Gasunie is vastgelegd in een contract, een zogeheten Power Purchase Agreement (PPA). In een PPA zijn afspraken over prijs, volume en termijn voor levering vastgelegd. Het grote verschil tussen een PPA en een normaal energiecontract is dat je als afnemer rechtstreeks afspraken kunt maken met een windpark.

Een PPA biedt een stukje prijszekerheid en beschikbaarheid over elektriciteit. Die garantie van continuïteit beschermt de energieproducent en de afnemer tegen grote risico’s op de energiemarkt door invloed van de geopolitiek.

De samenwerking met Gasunie sterkt de duurzame missie van Greenchoice. Greenchoice is er klaar voor om de energietransitie, door samen te werken met grote eindgebruikers, nog meer vorm te geven.

Deel deze pagina: