Batterijen houden het net in balans
Het Nederlandse elektriciteitsnet moet continu in balans zijn. Tot nu toe zorgen vooral gascentrales voor die stabiliteit, met CO2-uitstoot als gevolg. Greenchoice introduceert een alternatief: grote batterijen en windparken die razendsnel kunnen reageren op schommelingen in het net. Een innovatieve stap richting een fossielvrij energiesysteem.
"Als het elektriciteitsnet uit balans raakt, kan dat storingen veroorzaken in het netwerk zelf en aangesloten apparaten", legt Jurgen Duivenvoorden uit. "Daarom moet er altijd reserve-capaciteit zijn om binnen enkele seconden bij te springen." Deze zogeheten aFRR-capaciteit (automatic Frequency Restoration Reserve) werd tot voor kort alleen geleverd door gascentrales, maar Greenchoice kiest nu voor een andere aanpak.
In december 2024 werd bij windpark Hartelkanaal een megabatterij in gebruik genomen die ook de cruciale balansfunctie kan vervullen. Het systeem reageert automatisch op signalen van netbeheerder TenneT en kan binnen enkele seconden extra stroom leveren of juist opslaan. "Dit is de volgende stap in de energietransitie", vertelt Jurgen.
"We hebben onze aFRR-bijdrage zo ingericht dat zij het elektriciteitsnet met behulp van grote batterijen balanceert, volledig zonder fossiele brandstoffen.”
De ontwikkeling was een complexe puzzel van techniek en regelgeving. Samen met partners Energy Essentials en Spectral werden de batterijsystemen aangepast en voorzien van geavanceerde software voor 24/7 monitoring. Want als je deze cruciale netfunctie vervult, moet je leveringszekerheid 100% zijn.
Na de batterij bij Hartelkanaal volgt uitbreiding naar het batterijsysteem van Bio Energie Centrale Cuijk. Nu de eerste windparken zijn aangesloten, staat ook zonne-energie op de planning. "Dit is echt nog maar het begin", zegt Jurgen. "We willen deze technologie ook beschikbaar maken voor zakelijke klanten met grote batterijsystemen. Zij kunnen dan tegelijk hun eigen stroomvoorziening optimaliseren én bijdragen aan een stabiel energienet. Omdat daar een vergoeding tegenover staat, kan dat financieel zeker interessant zijn."
Met deze innovatieve aanpak laat Greenchoice zien dat de energietransitie niet alleen gaat over het opwekken van groene stroom, maar ook over slimme oplossingen om die stroom betrouwbaar te maken. "Als commercieel bedrijf zijn de financiën natuurlijk belangrijk, maar we doen dit vooral omdat we de energietransitie echt verder willen helpen. En dat is een hele mooie combinatie."