Klimaatverandering

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Daarom pakken we dit vraagstuk op twee manieren aan. Ten eerste werken we aan de energietransitie om verdere opwarming van de aarde te beperken. Daarnaast helpen we Nederland zich aan te passen aan de effecten van het veranderende klimaat. We doen dit door te investeren in bos- en natuurherstelprojecten en door onze klanten te ondersteunen bij klimaatbestendige oplossingen. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin mens en natuur kunnen blijven floreren. 

Klimaatimpact, risico's en kansen

We brengen onze klimaatimpact, -kansen en -risico’s in kaart via onze dubbele materialiteitsanalyse. De details van deze analyse vind je in de Algemene toelichtingen. 

In 2024 hebben we onze analyse verdiept met de hulp van klimaat- en biodiversiteitsexperts. We keken daarbij naar de hele waardeketen: van bedrijfslocaties tot klantactiviteiten. Dit resulteerde in een eerste klimaatrisicoanalyse, die we in 2025 verder uitwerken. Deze analyse bevestigt het beeld uit onze dubbele materialiteitsanalyse en brengt zowel de belangrijkste acute als langetermijn klimaatrisico’s en klimaattransitierisico’s in kaart.   

Onze strategie voor klimaatactie

We hebben een duidelijk doel: een Nederland dat volledig draait op groene stroom, zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Deze ambitie is de kern van onze strategie, zoals beschreven in hoofdstuk Strategie. De materiele onderwerpen klimaatmitigatie en energietransitie zijn daarmee verankerd. Door het aandeel groene stroom in Nederland te vergroten, verkleinen we stap voor stap onze negatieve impact van aardgasverkoop. Dit vermindert niet alleen de CO₂-uitstoot, maar beschermt bijvoorbeeld ook de biodiversiteit door minder uitstoot van stikstof.   

We investeren in natuurprojecten, die zowel klimaatverandering tegengaan, als biodiversiteit en lokale gemeenschappen ondersteunen. Details hierover vind je in hoofdstuk Biodiversiteit en ecosystemen. Daarnaast ontwikkelen we onze nieuwe proposities om onze klanten te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering.  

In onze snel veranderende markt, blijven we alert op nieuwe externe ontwikkelingen. Bij onze strategische keuzes houden we voortdurend rekening met de veranderende marktsituatie en behoeften van klanten. Zo bereiden we ons voor op de daling van aardgasverbruik door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en zoeken we actief naar alternatieven voor de warmtevraag van onze klanten.  

Ons klimaatbeleid

We werken aan het reduceren van onze CO₂-emissies via een drietal sporen:   

  • Ten eerste maken we groene stroom aantrekkelijk voor iedereen. Nu steeds meer mensen hun huis elektrisch verwarmen, groeit de vraag naar concurrerende en betaalbare opties voor groene stroom.   

  • Daarnaast willen we ons aandeel in de groene gasmarkt behouden en eventueel vergroten om groen gas te kunnen leveren aan klanten met gasketels en hybride warmtepompen. Zo ondersteunen we ook deze groep klanten in de overgang naar een alternatieve warmtevoorziening.   

  • We stimuleren actief de overstap naar warmtepompen. Met scherpe prijzen voor elektriciteit en slimme sturing maken we deze keuze aantrekkelijk voor onze klanten.   

Van beleid naar praktijk

Met onze beleidsaanpak richten we ons op een betrouwbaar energiesysteem met altijd groene stroom van en voor iedereen. Dit realiseren we samen met onze klanten en partners, dicht bij huis.  

We geven zelf het goede voorbeeld door ons energie- en brandstofverbruik en daarmee onze CO₂-emissies te verminderen. Samen met onze klanten en partners werken we aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden vergeleken met het pre-industrieel niveau. 

Voor onze directe uitstoot (scope 1 en 2) hebben we sinds 2018 een duidelijk plan. We meten onze CO₂-footprint op basis van het Greenhouse Gas Protocol en stellen jaarlijks concrete doelen. We verduurzamen onze kantoren en moedigen medewerkers aan om met het OV te reizen; iedereen krijgt een NS-businesscard voor werk en privé. In 2025 maken we ook een transitieplan om onze indirecte uitstoot te verminderen (scope 3).  

Voor ons natuurbeleid verwijzen we je naar het hoofdstuk Biodiversiteit en ecosystemen.  

Acties en middelen   

We sturen het hele jaar door actief op onze thema's klimaatmitigatie, klimaatadaptatie en energietransitie. Dat doen we op drie manieren: 

Ten eerste meten we voortdurend onze prestaties op het gebied van klimaat en energietransitie. Dit is onderdeel van onze planning en control cyclus. We kijken naar concrete resultaten, zoals CO₂-reductie, het totaal regelbaar vermogen en het geïnstalleerd vermogen door KiesZon.  

Ten tweede maken we klimaatactie onderdeel van ieders werk. De variabele beloning van onze medewerkers hangt af van het behalen van onze klimaatdoelen. Meer hierover lees je in de paragraaf beloning.  

Tot slot werken we aan langetermijndoelen om onze impact te vergroten.   

CO₂-uitstoot verminderen 

We geven zelf het goede voorbeeld in energiebesparing. Naast het verminderen van ons eigen verbruik en daarmee de uitstoot van CO₂, investeren we in natuurprojecten en Gold Standard projecten[1] om CO₂ vast te leggen. We meten onze voortgang zorgvuldig: twee keer per jaar brengen we intern onze CO₂-footprint in kaart volgens de CO₂ prestatieladder, waarop we niveau 3-certificering hebben behaald.  

  • 1Gold Standard is een keurmerk opgezet door onder andere het Wereld Natuurfonds (WWF) voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling van een bepaald gebied en die als doel hebben CO₂-uitstoot te verminderen.

Concrete stappen vooruit

We maken slimme keuzes in alles wat we doen. Onze medewerkers reizen vooral met OV en fiets en ons wagenpark is grotendeels elektrisch, inclusief elektrische deelauto’s voor medewerkers. Bij de aanleg van zonneparken gebruiken we elektrische aggregaten waar mogelijk. Als we toch brandstof nodig hebben, kiezen we voor HVO als alternatief voor reguliere diesel.  

We blijven de lijn doorzetten om onze scope 1 en 2 footprint te verkleinen. Zo verhuizen de medewerkers in Nijmegen naar verwachting medio 2025 naar een nieuw, energiezuinig kantoor met het energielabel A+.   

Onze grootste klimaatimpact (ongeveer 95%) komt van aardgas dat we in- en verkopen. Het afgelopen jaar hebben we met experts verschillende scenario’s onderzocht om klimaatneutraal te worden. Op basis hiervan ontwikkelen we in 2025 een transitieplan met concrete doelen voor de lange termijn om onze scope 3-emissies te verkleinen.

Aanpassen aan een veranderend klimaat

Klimaatadaptatie raakt onze hele organisatie en onze klanten. Extremer weer, zoals hardere wind, fellere zon en zwaardere hagel, kan assets als onze zonnepanelen beschadigen. Daarom bereiden we ons goed voor op deze risico’s. Ook zorgen we voor een prettige werkomgeving voor onze medewerkers, vooral voor degenen die buiten werken aan de aanleg en installatie van zonneparken, thuisbatterijen of andere oplossingen.  

In 2024 hebben we grondig onderzocht welke klimaatrisico’s onze activiteiten, locaties en hele waardeketen kunnen raken. In 2025 verwerken we deze inzichten in ons risicomanagement en nemen we gerichte maatregelen.  

We helpen ook onze klanten om zich aan te aan te passen aan het veranderende klimaat. We bieden oplossingen als groene daken die water vasthouden en verkoeling bieden. Zo dragen we bij aan een prettige en klimaatbestendige leefomgeving.   

Onze klimaatdoelen meten

We meten onze voortgang op twee gebieden. Ten eerste kijken we naar ons regelbaar vermogen. Dit is een belangrijke indicator voor de energietransitie. De resultaten vind je in hoofdstuk .  

Daarnaast hebben we concrete doelen voor het terugdringen van scope 1, 2 en 3-missies: 

  • Directe uitstoot (scope 1 en 2): In 2024 willen we 66% minder CO₂ per werknemer (op basis van voltijdequivalent) uitstoten dan in ons eerste meetjaar 2018. Het jaar 2018 is als referentiejaar gekozen omdat we over dat jaar de eerste volledige inventarisatie van onze emissies hebben gemaakt.

  • Indirecte uitstoot (scope 3): We streven naar een reductie van 12,6% in 2024 vergeleken met 2021.  Dit betreft vooral CO₂-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van aardgas dat wij leveren. Het jaar 2021 is als referentiejaar gekozen omdat dit jaar het minst beïnvloed werd door externe factoren zoals de energiecrisis en de coronapandemie. 

Emissie scope 1, 2 en 3 verslagjaar

2024

2023

Referentiejaar1

Scope 1

Directe CO2 -uitstoot, die wordt veroorzaakt door eigen bronnen binnen onze organisatie.

131 ton

242 ton

194 ton

Scope 2

Indirecte uitstoot van CO2 door de opwekking van zelf gekochte en intern verbruikte energie op basis van de marktgebaseerde methode.

75 ton

33 ton

250 ton

Scope 3

Indirecte uitstoot van CO2, veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie. Dit is de uitstoot door bronnen niet in het bezit van Greenchoice en waar we ook geen directe invloed op kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan ingekochte materialen en uitbestede werkzaamheden.

1,4 miljoen ton

1,4 miljoen ton

1,8 miljoen ton

  • 1Het referentiejaar voor scope 1 en 2 emissies is 2018. Het referentiejaar voor scope 3 emissies is 2021.

Retrospectief

2024

2023

Referentiejaar

% t.o.v. referentiejaar

Significante scope 3-emissies

1 Gekochte goederen en diensten

10.681

11.928

12.515

-15%

2 Kapitaalgoederen

55.081

68.850

92.340

-40%

3 Brandstof- en energieactiviteiten (niet opgenomen in scope 1 of scope 2)

225.680

186.025

90.310

150%

4 Upstreamvervoer en -distributie

-

-

-

-

5 Afval geproduceerd bij activiteiten

-

-

-

-

6 Zakelijk reisverkeer

-

-

-

-

7 Woon-werkverkeer werknemers

-

-

-

-

8 Upstream geleasede activa

-

-

-

-

9 Downstreamvervoer

-

-

-

-

10 Verwerking verkochte producten

-

-

-

-

11 Gebruik verkochte producten

1.132.241

1.118.821

1.637.084

-31%

12 End-of-life-verwerking verkochte producten

2.323

4.151

5.568

-58%

13 Downstream geleasede activa

-

-

-

-

14 Franchises

-

-

-

-

15 Investeringen

-

-

-

-

Scope 3-emissies

1.426.006

1.389.775

1.837.817

-22%

Onze uitstoot in detail

Door onze CO₂-uitstoot in drie categorieën te meten, kunnen we gericht werken aan vermindering van onze klimaatimpact. 

Directe uitstoot (scope 1)  

Onze directe uitstoot komt van het gasverbruik in onze kantoren en de brandstof voor ons wagenpark en aggregaten bij de bouw van zonnestroominstallaties. De emissies zijn gedaald doordat we ons wagenpark grotendeels geëlektrificeerd hebben. Voor de aanleg van zonneparken zetten we waar mogelijk elektrische aggregaten in. Als dat niet mogelijk is kiezen we vanaf 2024 bewust voor brandstof met een lagere footprint per liter (HVO). 

Indirecte uitstoot van energieverbruik (scope 2)  

Deze uitstoot komt van het elektriciteitsverbruik in onze kantoren, onze aggregaten, ons wagenpark en de stadsverwarming voor ons kantoor in Rotterdam. Omdat we 100% groene stroom gebruiken, telt dit verbruik niet mee in onze CO₂-footprint volgens de marktgebaseerde methode.   

De toename van scope 2 emissies wordt veroorzaakt door een stijging van de emissiefactor voor stadswarmte, als gevolg van een brand bij een afvalverwerker die warmte levert aan het net. 

Overige indirect uitstoot (scope 3)  

Onze scope 3 emissies bestaan uit de volgende significante emissiecategorieën:

  • Gekochte goederen en diensten omvat de, op basis van de geboekte inkoopfacturen in het rapportagejaar (waarde in euro's), ingekochte goederen en diensten voor zover deze niet al zijn opgenomen in andere categorieën.

  • Kapitaalgoederen bevatten in- en verkochte zonnepanelen aan zakelijke klanten en panelen geïnstalleerd bij eigen opweklocaties. We corrigeren niet voor panelen die nog niet zijn geplaatst. 

  • Brandstof- en energieactiviteiten (niet opgenomen in scope 1 en 2) betreft de inkoop van stroom en gas voor onze klanten. 

  • Gebruik verkochte producten bevat het verbruik van aardgas en groen gas door onze klanten.

  • End-of-life-verwerking verkochte producten bevat de hoeveelheden afval gerelateerd aan verkochte zonnepanelen wanneer zij het einde van hun levensduur hebben bereikt. 

Onze overige indirecte uitstoot is met 3% toegenomen vergeleken met vorig jaar. Het grootste deel van deze uitstoot (ongeveer 95%) komt van het aardgas dat onze klanten verbruiken. We zien dat consumenten steeds minder gas gebruiken. In december 2024 was het gemiddelde jaarverbruik (SJV) 1.044 m3 gas per huishouden, terwijl dit in december 2023 nog 1.065 m3 was. Deze daling komt door verschillende factoren: hogere prijzen, onze bespaarcampagnes en die van de overheid en een groeiend klimaatbewustzijn bij onze klanten. Ondanks de daling van het gemiddelde jaarverbruik nam het totale gasvolume toe als gevolg van een toename van het aantal klanten met een gasaansluiting. 

Grondslagen voor rapportage broeikasgasemissies  

We volgen de internationale standaard voor het meten van onze broeikasgasemissies: het Greenhouse Gas (GHG) Protocol Corporate Standard (2004). We drukken alle uitstoot uit in CO₂-equivalenten (CO₂-eq). Voor de berekening gebruiken we vooral de emissiefactoren van www.co2emissiefactoren.nl (new window). In onderstaande tabel zie je welke bronnen we gebruiken voor specifieke activiteiten.    

Bron emissiefactor 

Type emissiefactor 

Van toepassing op scope 

Categorie binnen scope 

Warmte-etiket leverancier 1

Stadswarmte 

Scope 2 

Warmtelevering 

Defra 

Op uitgaven gebaseerd 

Scope 3 

Aangekochte goederen en diensten 

Publicatie 'CO2 emissions of silicon photovoltaic modules - impact of module design and production location', Frauenhofer Institutate for Solar Energy Systems ISE, september 2022

Zonnepanelen (Wp) 

Scope 3 

Kapitaalgoederen  

  • 1Omdat het definitieve warmte-etiket nog niet beschikbaar is op het moment van opstellen van de scope 2 footprint berekening baseren we ons op het warmte-etiket van het voorgaande jaar.

In onze geconsolideerde rapportage van scope 1 en 2 nemen we alleen de CO₂-uitstoot mee van bedrijfsonderdelen waar we zeggenschap over hebben. Dit betekent dat we de uitstoot niet meetellen van organisaties waar we wel een belang in hebben, maar geen zeggenschap. We kijken daarbij naar operationele zeggenschap: kunnen we het beleid bepalen en uitvoeren? 

In 2024 zijn er geen grote veranderingen geweest in onze operaties en organisaties vergeleken met vorig jaar en ons basisjaar.    

Onzekerheden en schattingen

Voor gekochte goederen en diensten berekenen we de CO₂-uitstoot op basis van uitgegeven euro's. We delen onze leveranciers in categorieën in, waarbij elke categorie een eigen emissiefactor heeft.    

Bij het berekenen van de CO₂-impact van afgedankte zonnepanelen (categorie end-of-life-verwerking verkochte producten) werken we met schattingen. We maken een zo goed mogelijke benadering van de gebruikte materialen, maar hebben niet altijd de exacte hoeveelheden. 

Deel deze pagina: