Algemene toelichtingen
In dit deel van het verslag rapporteren we over onze niet- financiële prestaties in relatie tot onze strategie en doelstellingen. De resultaten die we behaalden in kalenderjaar 2024 zijn opgenomen in dit (geïntegreerde) verslag. Het duurzaamheidsverslag betreft de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
Grondslag voor het opstellen van informatie
Algemene grondslag voor het opstellen van het duurzaamheidsverslag
Een geïntegreerde benadering van prestatiemanagement is cruciaal voor het creëren van langetermijnwaarde voor onze stakeholders. Daarom kiezen we voor een transparant en relevant verslag van onze duurzaamheidsprestaties.
De grondslagen op basis waarvan de financiële informatie is opgesteld vind je onder Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en resultaatbepaling van de geconsolideerde jaarrekening en bouwen op relevante bepalingen van het Burgerlijk Wetboek.
GRI
We rapporteren de niet-financiële informatie met verwijzing naar de GRI Standaarden. Deze internationale richtlijnen, vormen, samen met onze interne rapportagehandleiding, de basis voor onze kwantitatieve indicatoren. We focussen voornamelijk op de materiële thema’s die onze stakeholders en wij het belangrijkst vinden. In paragraaf Dubbele Materialiteitsanalyse verderop in dit hoofdstuk lees je hoe we deze thema’s hebben bepaald. De GRI Content index biedt een totaaloverzicht van alle gerapporteerde onderwerpen.
CSRD
In het afgelopen jaar hebben we ons grondig voorbereid op de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie een pakket voorstellen aangenomen, bekend als het 'Omnibus-vereenvoudigingspakket', met als doel de EU-regels te vereenvoudigen en de concurrentiepositie te versterken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het voorstel om de reikwijdte van de CSRD aan te passen naar de grootste bedrijven, namelijk die met meer dan 1.000 werknemers.
Deze ontwikkelingen hebben geen effect op de uitrol van onze lange termijn duurzaamheidsambities, zoals het ontwikkelen van ons duurzaamheidsbeleid, en de integratie van duurzaamheid in reguliere processen en rapportages. Het biedt ons de mogelijkheid om ons te richten op de onderwerpen die écht belangrijk zijn om zo bij te dragen aan de transitie naar een duurzamere toekomst.
In dit verslag nemen we de onderwerpen over milieu, sociale aspecten en governance (ESG) op in het duurzaamheidsverslag. Algemene informatie en de samenhang van duurzaamheid met onze prestaties, waardecreatie en activiteiten hebben we opgenomen in het eerste deel van ons verslag.
Consolidatie
Dit duurzaamheidsverslag dekt alle geconsolideerde activiteiten van de entiteiten waar Greenchoice aan het hoofd van de groep staat, in lijn met de consolidatiekring van het financiële verslag. We nemen geen minderheidsbelangen mee in de niet-financiële informatie. Bij overnames, fusies en desinvesteringen rapporteren we over dezelfde periode als waarvoor de entiteiten worden opgenomen in de financiële consolidatie. Data vanuit de up- en downstream waardeketen nemen we niet mee in dit verslag.
Schattingen en onzekerheden
We streven naar maximale nauwkeurigheid en volledigheid in onze niet-financiële rapportage. Soms moeten we werken met schattingen vanwege beperkte beschikbaarheid van actuele gegevens of onzekerheden. Schattingen, aannames en oordelen baseren we op ervaring, de ontwikkelingen van ESG-rapportage en redelijke verwachtingen. We evalueren ze regelmatig en passen ze aan waar nodig, altijd in de periode waarin de schatting wordt herzien.
Wijzigingen en fouten in voorgaande perioden
We hanteren voor financiële aanpassingen dezelfde drempelwaarden als in onze jaarrekening. Bij duurzaamheidsgegevens beoordelen we per datapunt of aanpassing nodig is. Eventuele herzieningen vermelden we in ons verslag. In voorgaande perioden zijn geen fouten geconstateerd. De uitkomst van de KPI 'carbon footprint scope 3' voor 2023 is gedurende 2024 aangescherpt op basis van meer gedetailleerde data, waardoor het totaal is bijgesteld van 1,3 miljoen ton CO₂ naar 1,4 miljoen ton CO₂.
Governance en duurzaamheid
We brengen duurzaamheidsgerelateerde impacts, risico’s en kansen in kaart via twee processen: de dubbele materialiteitsbeoordeling en een klimaatrisicoanalyse. Deze uitkomsten vormen de basis voor onze langetermijnstrategie en onze duurzaamheidsdoelen.
Bij de dubbele materialiteitsanalyse betrekken we externe en interne stakeholders, die we identificeren via ons due diligence proces. De statutaire directie, het leiderschapsteam en de Raad van Commissarissen nemen actief deel aan dit proces. Een beschrijving van het proces van het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse is opgenomen in de paragraaf Dubbele materialiteitsanalyse.
Onze klimaatrisicoanalyse brengt systematisch alle klimaateffecten in kaart. We kijken naar onze impact op klimaatverandering, vooral via broeikasgasemissies, en naar fysieke klimaatrisico’s en de klimaattransitierisico’s. Dit doen we voor onze eigen activiteiten én voor de upstream- en downstreamwaardeketen.
We hebben het management van duurzaamheidsrisico’s volledig geïntegreerd in ons Enterprise Risk Management Framework. Deze risico’s vormen een essentieel onderdeel van onze strategische planning en langetermijndoelstellingen.
Strategie
In dit duurzaamheidsverslag beschrijven we hoe onze strategie is opgebouwd en welke elementen van invloed zijn op onze duurzaamheidsthema’s, ons businessmodel en de waardeketen. We laten zien hoe we duurzame waarde creëren en hoe we de belangen en opvattingen van onze stakeholders meenemen in onze strategische keuzes. Een uitgebreide beschrijving hiervan vind je in het hoofdstuk .
Dubbele materialiteitsanalyse
Om onze maatschappelijke rol goed in kaart te brengen, werken we volgens het principe van ‘dubbele materialiteit’. Deze aanpak is gebaseerd op de Europese regelgeving van de CSRD. Hoewel het nog niet geheel duidelijk is of wij volledig voldoen aan de nieuwe eisen door de recente Omnibus-wijzigingen, hanteren wij dit principe omdat voor een bedrijf als Greenchoice het essentieel is om zowel onze impact op de maatschappij te begrijpen als te zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen ons bedrijf beïnvloeden. Dubbele materialiteit bestaat uit de combinatie van impact-materialiteit en financiële materialiteit.
We kijken zowel naar positieve als negatieve effecten. Een voorbeeld van positieve impact is het leveren van groene stroom en onze bijdrage aan biodiversiteit via natuurprojecten. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van mogelijke negatieve effecten, zoals de impact op het klimaat door de verkoop van aardgas. Daarnaast hebben we gekeken naar kansen en risico’s rondom de verschillende effecten. Door deze brede blik krijgen we een compleet beeld van onze rol in de samenleving.
Voor onze analyse hebben we gebruik gemaakt van ons waardecreatiemodel en de inzichten uit onze due dilligence. Due diligence helpt ons om risico’s en kansen in onze bedrijfsvoering in kaart te brengen. We hebben bewust gekozen voor een brede aanpak, zonder vooraf onderscheid te maken tussen verschillende activiteiten, stakeholders, locaties of andere factoren. Deze eerste formele dubbele materialiteitsanalyse vormt de basis voor een meer verdiepend onderzoek naar onze maatschappelijke impact en verantwoordelijkheden. Zo bouwen we stap voor stap aan een steeds completer beeld van onze rol in de samenleving.
Om een volledig beeld te krijgen van onze maatschappelijk impact, hebben we een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. We begonnen met het verzamelen van inzichten uit verschillende bronnen: wetenschappelijke publicaties, sectoranalyse en onze eigen bedrijfsvoering. Daarnaast hebben we gesproken met een breed scala een stakeholders, van interne specialisten tot externe experts.
Deze gesprekken en analyses hebben geleid tot een lijst van impacts die voor Greenchoice van belang zijn. Voor elk onderwerp hebben we zorgvuldig gekeken naar twee aspecten: hoe wij als bedrijf impact hebben op mens, milieu en mensenrechten, en hoe maatschappelijke ontwikkelingen onze bedrijfsvoering beïnvloeden. Deze dubbele blik helpt ons om zowel kansen als risico’s vroegtijdig te herkennen.
Om de verschillende onderwerpen te kunnen prioriteren, hebben we een systematische aanpak ontwikkeld. We kijken naar de ernst van mogelijke effecten op basis van drie criteria: de schaal waarop ze optreden, hun reikwijdte en of negatieve impacts omkeerbaar zijn. Deze beoordeling combineren we met een inschatting van de waarschijnlijkheid dat effecten optreden. Voor de financiële kant wegen we de mogelijke impact op onze bedrijfsresultaten af tegen de kans dat deze effecten zich voordoen.
Zowel externe stakeholdergroepen (zoals energiecoöperaties, financierders, klanten en NGO's) als interne stakeholdergroepen zijn betrokken bij de analyse. Alle stakeholders die hebben bijgedragen aan dit proces kregen de mogelijkheid om op de uitkomsten te reageren. Hun feedback is zorgvuldig verwerkt in een scoringstabel. Door de verschillende beoordelingen te middelen en om te zetten naar een 5-puntsschaal, ontstond een helder beeld van welke onderwerpen voor Greenchoice het meest materieel zijn.
Een team van interne experts heeft vervolgens alle resultaten geanalyseerd. In een speciale sessie heeft de directie de uitkomsten gevalideerd.
Uitkomsten
Uit onze analyse komen de volgende kernthema’s naar voren die bepalend zijn voor onze strategie:
Klimaatmitigatie
Klimaatadaptie
Energietransitie
Biodiversiteit en ecosystemen
Ketenverantwoordelijkheid
Circulariteit
Klantbetrokkenheid
Klimaatmitigatie
Klimaatverandering staat centraal in onze aanpak. Als energieleverancier hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan. We werken hard aan het terugdringen van CO2-uitstoot, zowel in onze eigen bedrijfsvoering als in onze waardeketen. Onze grootste uitdaging ligt bij het aardgas dat we leveren aan klanten. We streven ernaar om, in lijn met het Parijsakkoord, de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau.
Klimaatadaptatie
Het veranderende klimaat vraagt om aanpassingen. In Nederland ervaren we steeds vaker extreme weersomstandigheden zoals hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen. Naast het tegengaan van klimaatverandering, helpen we klanten zich voor te bereiden op deze nieuwe realiteit. We investeren in bos- en natuurherstelprojecten die bijdragen aan klimaatbestendigheid en ontwikkelen producten en diensten die klanten helpen zich aan te passen.
Energietransitie
De energietransitie vormt de kern van ons bestaan. We bouwen aan een betrouwbaar energiesysteem waarin groene energie altijd en voor iedereen beschikbaar is. Dit doen we door te focussen op energiebesparing, opwek van groene stroom, opslag van elektra en het timen van gebruik. Door dicht bij huis te werken en samen met anderen een netwerk op te bouwen, creëren we een veerkrachtig systeem.
Biodiversiteit & ecosystemen
Biodiversiteit is onmisbaar voor het leven op aarde. Via gezonde ecosystemen levert de natuur producten en diensten die de basis vormen voor onze samenleving en economie. Omdat de biodiversiteit wereldwijd snel afneemt, zetten wij ons in voor behoud, bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen. We zien dit als integraal onderdeel van onze klimaataanpak.
Ketenverantwoordelijkheid
In de hele waardeketen nemen we verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu. Dit betekent dat we sturen op maatschappelijke thema’s als arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu-impact in de waardeketen. Door deze thema’s vanaf ontwerp mee te nemen en te borgen bij inkoop en beheer zorgen we voor borging in processen door de hele keten heen.
Circulariteit
We hanteren een integrale aanpak voor duurzaam materiaalgebruik. We sturen bij ontwerp en inkoop van producten en materialen op circulariteit door het hanteren van vier principes: grondstoffen verminderen, substitutie grondstoffen, levensduur verlengen en hoogwaardige verwerking. Door circulariteit vanaf ontwerp mee te nemen en te borgen bij inkoop en beheer zorgen we voor borging in processen door de hele keten heen.
Klantbetrokkenheid
Greenchoice spant zich in om de energietransitie toegankelijk te maken voor iedereen. We zetten de klant centraal in alles wat we doen door onze plannen, keuzes en resultaten samen met hen te ontwikkelen en te toetsen. Deze nauwe samenwerking leidt tot sterke, duurzame relaties waarbij klanten zich ontwikkelen tot ambassadeurs van de energietransitie. We bieden oplossingen op maat, of het nu gaat om individuele huishoudens of hele buurten en wijken. Door actief met klanten samen te werken, creëren we een ecosysteem waarin iedereen bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie.