Actief in de sector

Greenchoice draagt actief bij aan de ontwikkelingen in de energiesector als lid van Energie-Nederland, waarin wij ook een bestuurlijk rol hebben via onze Algemeen directeur. Daarnaast zijn we lid van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie via onze director Zakelijk en Energy Storage NL via onze director Sourcing en Portfoliomanagement. KiesZon is als onderdeel van Greenchoice lid van Holland Solar en sinds 2023 aangesloten bij het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenant voor de Hernieuwbare Energiesector. Onder  lees je over ons lidmaatschap aan collectieve initiatieven om energiearmoede te bestrijden. Via deze samenwerkingen helpen we de juiste voorwaarden te creëren voor de energietransitie in Nederland.  

Vier pijlers voor groene stroom in de toekomst

Voor de energietransitie moet groene stroom altijd en overal beschikbaar zijn. Om dat te realiseren, werken we aan vier cruciale pijlers: 

  • Energiebesparing stimuleren

  • Opwek van lokale hernieuwbare energie bevorderen 

  • Energievraag verschuiven naar momenten met voldoende aanbod

  • Investeren in timing en opslag van energie

Energiebesparing stimuleren

Energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Besparen op energie heeft daarom veel effect op de energietransitie. Energiebesparing vraagt om gedragsverandering. Wij helpen onze klanten om bewuster met energie om te gaan. Via verschillende kanalen geven we inzicht in hun verbruikspatronen en delen we praktische besparingstips die direct toepasbaar zijn. Daarnaast bieden we klanten producten aan voor het verduurzamen van hun woning. Door deze combinatie van bewustwording en praktische hulp maken we energiebesparing voor iedereen mogelijk.     

Opwek van lokale hernieuwbare energie bevorderen

Al sinds 2016 leveren we consumenten 100% groene stroom uit Nederland. Zakelijke klanten kunnen kiezen voor Nederlandse of Europese groene stroom. Voor consumenten en zakelijke klanten samen, kwam 89% van al onze geleverde elektriciteit in 2024 van Nederlandse bodem (2023: 94%). Een daling ten opzichte van vorig jaar als gevolg van een toename van Europese windenergie en zonnestroom bij zakelijke klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert jaarlijks de herkomst en bron van onze elektra via ons stroometiket, wat de betrouwbaarheid van deze cijfers garandeert.   

We kiezen bewust voor een diverse mix van energiebronnen. Van lokale windparken tot energiecoöperaties en zelfs bij onze eigen klanten die zelf groene stroom opwekken. Samen vormen zijn een netwerk van honderden producenten bij wie wij een aanzienlijk deel van onze elektra inkopen. Voor consumenten kopen we uitsluitend groene stroom in die is opgewekt met wind en zon. Ook voor zakelijke klanten ligt onze focus hierop, waarbij we het gebruik van biomassa geleidelijk afbouwen. In de volgende grafiek staat wat de herkomst is van de opwek uit Power Purchase Agreements (PPAs).

Opwek van groene stroom

Door (lange termijn) contracten te sluiten met lokale energieproducenten, stimuleren we investeringen in de opwek van groene stroom. Dat doen we zowel met relatief kleine als middelgrote wind- en zonneparken. In 2024 namen we 3,7 TWh af, waarbij uitdagende marktomstandigheden als netcongestie, hoge financieringskosten en lagere subsidies en marktprijzen de groei hebben beperkt. Er zijn daardoor weinig nieuwe wind- en zonneparken ontwikkeld en er was weinig aanbod van nieuwe PPAs. Om groene stroom te kunnen leveren op elk moment van de dag is een verdere toename van het productievolume nodig. We blijven zoeken naar nieuwe samenwerkingen en innovatieve oplossingen om ons doel van 4,3 TWh in 2025 te halen. 

Naast het inkopen van groene stroom investeren we ook direct in de productie ervan. We zijn (mede)eigenaar van vier windparken die samen een vermogen hebben van 87 megawatt (MW). Deze windparken zijn: 

  • Hartel2 (24 megawatt)

  • De Wieken (14 megawatt)

  • Goede Buren Streepland (14 megawatt)

  • Windpark Greenport Venlo (35 megawatt)

Ook via KiesZon breiden we onze productie van groene stroom uit. In 2024 investeerden we 11,6 miljoen euro in nieuwe zonnestroominstallaties (2023: 9,4 miljoen euro). In totaal werden bijna 103.000 panelen geïnstalleerd in grote zakelijke zonprojecten en 11.000 panelen bij consumenten. Deze installaties leveren genoeg zonnestroom voor ruim 18.000 huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.  

Het geïnstalleerd vermogen wordt berekend op basis van het gereedheidspercentage ten opzichte van het gecontracteerde vermogen van het zonnestroomproject. In de zakelijke markt realiseerden we 62 MWp aan nieuw vermogen. Dit is een daling ten opzichte van de 85 MWp in 2023. Stijgende rentes en netcongestie op de markt zorgden voor vertraging van projecten waardoor we nog niet verder kunnen opschalen. We blijven investeren in zonne-energie als cruciale pijler van onze groene stroomvoorziening. 

Energievraag verschuiven naar momenten met voldoende aanbod

Een goede balans van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet, vraagt om innovatie en gedragsverandering. We willen de afhankelijkheid van kolen- en gascentrales verminderen en deze alleen inzetten als dat noodzakelijk is omdat er te weinig groene stroom wordt opgewekt. 

In 2024 maakten we groene stoom overdag voordeliger dan ’s nachts. Zo willen we klanten aansporen om energie te verbruiken wanneer er voldoende groene stroom beschikbaar is. We gingen daarnaast nog een stap verder met onze dynamische energiecontracten, ontwikkeld in samenwerking met EnergyZero. Deze contracten passen de tarieven aan op basis van het actuele energieaanbod. Klanten kunnen via de Greenchoice Energie Manager precies zien wanneer groene stroom het voordeligst is. Zo besparen ze niet alleen op hun energierekening, maar dragen ze ook direct bij aan de energietransitie.  

Investeren in timing en opslag van energie

Slim energiemanagement lost natuurlijk niet alles op. Ook op windstille dagen of donkere winteravonden waarop geen duurzame opwek mogelijk is, hebben onze klanten elektriciteit nodig. Daarom investeren we in regelbaar vermogen met systemen die snel kunnen schakelen als er een tekort dreigt.  We gebruiken hiervoor geavanceerde technologie om onze opwekinstallaties aan te sturen op basis van real-time data. Met deze flex-ontsluiting zorgen we niet alleen voor betrouwbare stroomvoorziening, maar helpen we ook om de energieprijzen stabiel te houden.  

In 2024 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt: meer dan één gigawatt aan flexibel vermogen, waarvan ongeveer 100 megawatt opslag en ruim 900 megawatt regelbaar vermogen. Daarmee hebben we onze doelstelling voor het afgelopen jaar ruim behaald. Dit succes smaakt naar meer. Voor 2025 verbreden we onze aanpak door ook kleinere projecten van flexibel vermogen te voorzien.

Hierbij kijken we realistisch naar wat er mogelijk is. Het regelbaar vermogen wordt weergegeven als het gecontracteerde piekvermogen van de diverse locaties. Dit is het vermogen dat gegenereerd wordt onder ideale omstandigheden. Het werkelijke vermogen hangt af van factoren als weersomstandigheden en de technische mogelijkheden om vermogen af of op te schalen. We rapporteren over het vermogen dat we actief kunnen aansturen per 31 december. 

De sleutel tot een betrouwbaar aanbod van groene stroom, ligt in slimme opslag. Door energie op te slaan als de zon schijnt en de wind waait, kunnen we ook groene stroom leveren in periodes met weinig opwek. De opslagcapaciteit helpt bovendien bij het oplossen van congestieproblemen.  

In 2018 plaatsten we onze eerste megabatterij van 10 megawatt als innovatief pilotproject. Dit was de start van de ontwikkeling van grootschalige batterijprojecten en sindsdien hebben we grote stappen gezet. In samenwerking met Green Energy Storage hebben we in oktober een 20 megawatt batterij bij Windpark de Plaet gerealiseerd, waarvoor Greenchoice de aansturing verzorgt. Eind 2024 volgde nog een batterij van dezelfde omvang bij ons Hartel windpark. In 2025 blijven we inzetten op het vergroten van opslagcapaciteit en staat alweer een nieuwe mijlpaal gepland: een 11 megawatt batterijopsslagsysteem bij project Bomhofsplas dat naar verwachting medio 2025 wordt opgeleverd. 

We maken energieopslag ook toegankelijk voor consumenten. Sinds 2024 kunnen huishoudens een thuisbatterij aanschaffen. Door nauw samen te werken met onze klanten en hun ervaringen te benutten, ontwikkelen we dit product steeds verder. Zo maken we samen de energietransitie concreet, ook op huishoudniveau.   

Deel deze pagina: