Materiaalgebruik en circulaire economie
De energietransitie vraag om veel materialen. Voor nieuwe zonnepanelen, windturbines en (thuis)batterijen zijn schaarse grondstoffen nodig die impact hebben op het milieu. We nemen onze verantwoordelijkheid en gaan zorgvuldig om met alle materialen die we gebruiken.
Bewust van impact, risico's en kansen
We brengen systematisch in kaart welke duurzaamheidsimpacts, -risico’s en -kansen ons materiaalgebruik met zich meebrengt in onze waardeketen. Uit onze dubbele materialiteitsanalyse blijkt dat circulariteit een belangrijk thema is voor onze stakeholders en onze bedrijfsvoering. In de paragraaf Algemene toelichtingen lees je mee over de gevolgen van ons materiaalgebruik en circulaire economiebeleid.
Uitdagingen in de waardeketen
De productie van duurzame energiesystemen heeft twee belangrijke uitdagingen:
Ten eerste heeft het winnen van grondstoffen in de upstream waardeketen impact op natuur en mensen. Het delven van schaarse en ruwe materialen voor windmolens, zonnepanelen en (thuis)batterijen, beïnvloed landgebruik, ecosystemen en gemeenschappen in de winningsgebieden.
Ten tweede is er de uitdaging van hergebruik. Niet alle onderdelen van onze installaties zijn gemakkelijk te recyclen als ze aan vervanging toe zijn aan het eind van hun levensduur. Dit maakt het lastig om materialen volledig opnieuw te gebruiken, wat een volledig circulaire aanpak in de weg staat.
Concrete acties
We pakken deze uitdagingen actief aan. Voor elk zonnepaneel dat wij installeren, betalen we een verwijderingsbijdrage per wattpiek aan Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN). Deze organisatie zorgt voor verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte zonnepanelen en materialen die daarbij horen.
We gaan nog een stap verder door ook circulaire alternatieven aan te bieden. In 2024 plaatsten we onze eerste circulaire batterij, gemaakt van hergebruikte materialen. Klanten kunnen nu kiezen tussen een standaardoplossing voor een scherpe prijs, of een circulaire oplossing die nog duurzamer is. Zo maken we het voor iedereen mogelijk om bij te dragen aan een circulaire toekomst met een lagere ecologische voetafdruk.
Op weg naar een circulaire toekomst
We sluiten ons aan bij de ambitie van de Nederlandse Rijksoverheid: een volledig circulaire economie in 2050. Dit betekent dat we grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken en afval tot een minimum beperken. Als energieleverancier spelen we een belangrijke rol in deze transitie. We beseffen dat deze uitdaging verder reikt dan Nederland alleen. Grondstoffen, producten en afvalstromen kennen geen grenzen. Daarom werken we met partners in de internationale waardeketen.
Samen met leveranciers, partners en andere stakeholders maken we bewuste keuzes bij de inkoop van producten en materialen. We steunen initiatieven voor recycling en hergebruik. Deze aanpak vermindert niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar draagt ook bij aan een toekomst waarin we slim en zuinig omgaan met grondstoffen. Zo werken we stap voor stap toe naar een circulaire economie in Nederland en daarbuiten.