Bericht van het bestuur

2024: een jaar met aanpassing en vernieuwing

2024 was een jaar waarin Greenchoice belangrijke stappen zette in de energietransitie. Ondanks uitdagende marktomstandigheden realiseerde het bedrijf een solide resultaat. Een nieuw tariefmodel, de lancering van het natuurprogramma 'Natuur voor Morgen' en de versnelling in geïntegreerde energieoplossingen voor zakelijke klanten markeren een jaar van aanpassing en vernieuwing. In gesprek met Algemeen directeur Coen de Ruiter en Financieel directeur Martin van Sleeuwen.

Hoe keken jullie begin 2024 naar het jaar dat voor jullie lag?

Coen: "Na de energiecrisis zagen we 2024 als een jaar waarin we weer commerciële groei konden realiseren. Tegelijk zagen we dat de vraag van consumenten naar verduurzamingsproducten zoals zonnepanelen en warmtepompen onder druk stond, door onzekerheid over nieuwe wet- en regelgeving. Aan de zakelijke kant zagen we juist kansen voor geïntegreerde oplossingen, omdat de interesse in complete energiesystemen met zonnepanelen, batterijen en laadpleinen steeds groter werd."

Martin: "We wisten dat 2024 financieel niet zo sterk zou worden als 2023. Onze prognose was dat het resultaat mogelijk zou halveren. Met die wetenschap, gingen we het uitdagende jaar 2024 in met ambitieuze plannen."

Hoe ontwikkelde het jaar zich?

Martin: "De eerste maanden liepen volgens plan, maar vanaf de zomer kregen we te maken met tegenvallers. De belangrijkste uitdaging was het grote aantal klanten dat zonnestroom teruglevert aan het net. We zijn natuurlijk heel blij met deze klanten, maar de kosten daarvan waren hoger dan verwacht. We zullen daar met onze klanten slimme oplossingen voor moeten gaan vinden. Daarnaast zorgde de onzekerheid over de salderingsregeling ervoor dat klanten investeringen in zonnepanelen, batterijen en warmtepompen uitstelden."

Coen: "Uiteindelijk sloten we het jaar af met een nettoresultaat van 29 miljoen euro. Dat ligt onder onze verwachting, maar is nog steeds het op twee na beste resultaat in onze geschiedenis. Belangrijker is dat we veel doelen wel hebben gehaald en grote stappen hebben gezet met onze strategie."

Welke stappen waren dat?

Coen: "Een belangrijke ontwikkeling is de aanpassing van ons tariefmodel. Waar elektra in de nacht altijd goedkoper was, is dat nu overdag als de zon schijnt en er dus veel energie is. Dit past bij de realiteit van een energiesysteem dat steeds meer draait op duurzame bronnen. Het is een noodzakelijke maatregel voor een gezonde balans op het elektriciteitsnetwerk dat onder druk staat. Met een goedkoper dag- dan nachttarief, moedigen we klanten aan hun auto op te laden en de wasmachine aan te zetten als de opwek het grootst is; overdag dus. Door groene stroom te gebruiken als het volop aanwezig is, hoeft het niet te worden teruggeleverd. Dat is gunstig voor het overvolle netwerk én de portemonnee.”

Martin: "We zien ook een versnelling in onze zakelijke markt met Greenchoice Integrated Solutions. Door complete energieoplossingen te combineren met een leverings- en afnamecontract, onderscheiden we ons echt in de markt. Het aantal afgesloten contracten overtrof onze verwachtingen en in 2025 verwachten we de resultaten van deze ontwikkeling."

Waarom slaan deze geïntegreerde oplossingen zo aan?

Martin: "Het heeft alles te maken met de uitdagingen waar bedrijven voor staan. Door netcongestie is het in sommige gebieden lastig om een nieuwe aansluiting te krijgen of uit te breiden. Met onze geïntegreerde oplossingen kunnen bedrijven toch starten of groeien, omdat ze grotendeels zelfvoorzienend worden. Ze wekken hun eigen energie op, slaan het op in batterijen en gebruiken het wanneer nodig."

Coen: "In tijden van geopolitieke spanningen zien we ook dat bedrijven minder afhankelijk willen zijn van externe energiebronnen. Met eigen zonnepanelen, een batterij en een slim energiemanagementsysteem hebben ze hun energievoorziening grotendeels in eigen hand. Die zekerheid is voor steeds meer bedrijven doorslaggevend."

De ontwikkelingen in de energiemarkt volgen elkaar in hoog tempo op en dat zorgt steeds voor nieuwe uitdagingen. Hoe speelt Greenchoice hierop in?

Coen: "We verbinden klanten graag aan oplossingen, aan onze partners en aan de natuur. Een mooi voorbeeld is ons nieuwe programma 'Natuur voor Morgen', waarmee we natuurprojecten in Nederland en het buitenland ondersteunen. Ook staan we meer dan ooit in verbinding met klanten door intensiever het gesprek te voeren via een klantpanel van 2.000 mensen. Zo leren we nog beter hun behoeften en wensen kennen en kunnen we de producten en diensten aanbieden die echt gaan bijdragen voor klanten en aan de energietransitie."

Martin: "Daarnaast hebben we flink geïnvesteerd in de toekomst. We namen een belang in Isolatie.com voor woningisolatie, breidden uit met de Saman Groep voor de verhuur van duurzame installaties en versterkten onze software-expertise met Eniris. Allemaal waardevolle partners die we in verbinding brengen met onze klanten. Ook namen we belangrijke investeringsbesluiten voor batterijopslag, waaronder een 200 megawatt batterij die in 2026 gebouwd gaat worden."

Wat betekenden al deze veranderingen voor de medewerkers?

Coen: "We zijn al enkele jaren bezig met de transformatie van energiebedrijf naar een organisatie die geïntegreerde energieoplossingen aanbiedt. Ons cultuurprogramma, gericht op persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en slimmer werken, werpt zijn vruchten af. De medewerkerstevredenheid is flink gestegen en het ziekteverzuim ligt op een normaal niveau. Dat betekent dat mensen goed in hun vel zitten en het naar hun zin hebben op hun werk."

Hoe draagt dit alles bij aan de energietransitie?

Coen: "Het feit dat in 2024 voor het eerst meer dan 50% van de elektriciteit in Nederland groen was, is een mijlpaal. Tegelijk creëert dit nieuwe uitdagingen. Waar we ooit begonnen met het stimuleren van zonnepanelen, helpen we klanten nu om hun opgewekte elektra op het juiste moment te gebruiken. Dat vraagt om een andere manier van denken. Door slimme technologie en gerichte communicatie maken we het voor klanten inzichtelijk wanneer groene stroom beschikbaar en voordelig is. Zo lanceerden we samen met EnergyZero dynamische energiecontracten. Dit houdt in dat de prijs van elektra elk uur wordt aangepast en de prijs van gas per dag. We zien dat klanten daardoor steeds bewuster omgaan met hun energieverbruik. We zijn ervan overtuigd dat iedereen kan bijdragen aan de energietransitie, of je nu een groot bedrijf bent of een particuliere klant."

Martin: "Met onze campagne 'Positieve energie' laten we zien dat we het samen moeten doen. Niet door ons te richten op wat er nog niet goed gaat, maar door mensen te enthousiasmeren en te laten zien dat verduurzaming van de energievoorziening voor iedereen bereikbaar is. Dat onderstrepen we ook met onze steun aan het Tijdelijk Noodfonds Energie, waarmee in 2023 en 2024 160.000 huishoudens zijn geholpen hun energierekening te betalen."

Wat staat er op de agenda voor 2025?

Coen: "Nu er eindelijk duidelijkheid is over het afschaffen van de salderingsregeling, verwachten we een sterke groei in verduurzamingsproducten voor consumenten. We kunnen nu gerichte proposities ontwikkelen die aansluiten bij de nieuwe situatie. Denk aan slimme combinaties van zonnepanelen, (thuis)batterijen en warmtepompen, mogelijk zelfs in een huurconstructie om de drempel te verlagen. Voor de zakelijke markt verwachten we een verdere versnelling in geïntegreerde oplossingen. Om ons verder te ontwikkelen als innovatieve verbinder hebben we onze Raad van Bestuur vanaf maart 2025 uitgebreid met een Chief Information Officer, Bas Wouwenaar, en per juni 2025 met een nieuwe Chief Financial Officer, Meltem Klaassen. Martin van Sleeuwen vervult vanaf juni 2025 de nieuwe rol van Chief Commercial Officer. De basis is daarmee op orde om verder te bouwen aan een toekomst waarin iedereen mee kan doen."

Martin: "We blijven volop investeren in de energietransitie. Met de verlenging van onze werkkapitaalfinanciering tot 2027 hebben we de ruimte om onze strategische plannen te realiseren. We verwachten net als de afgelopen jaren een gestage klantengroei van 2 à 3% richting 700.000 klanten en zien volop kansen om zowel consumenten als bedrijven te helpen bij hun energievraagstuk."

Rotterdam, 26 juni 2025

Coen de Ruiter, Algemeen directeur

Martin van Sleeuwen, Financieel directeur

Deel deze pagina: