Strategie

Om onze missie waar te maken, richten we ons op drie strategische pijlers:

  • Van energieleverancier naar verbinder 
    We ontwikkelen ons van energieleverancier naar verbinder. Naast het leveren van groene stroom en aardgas en onze inzet voor natuurprojecten en zonneprojecten, helpen we klanten met een breed pakket aan slimme oplossingen. Door kennis, netwerk en ervaring in te zetten, versnellen we samen de energietransitie.  

  • Decentrale energietransitie en participatie 
    Als energieleverancier maken we de energietransitie lokaal en toegankelijk. Door klanten in staat te stellen om zelf energie op te wekken en omwonenden actief te betrekken bij onze projecten, creëren we draagvlak en eigenaarschap in de gemeenschap. Zo wordt groene stoom niet alleen iets wat we leveren, maar vooral iets wat we samen realiseren.   

  • Altijd groene stroom 
    We werken aan een energiesysteem dat 24 uur per dag draait op 100% groene stroom. Dit noemen we ‘Altijd Groen’. Door continue innovatie en slimme oplossingen maken we Nederland steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. We investeren in opwek, opslag en slim energiemanagement om dit mogelijk te maken. 

Waardecreatie voor onze stakeholders

Met en voor onze stakeholders werken we aan onze missie om iedereen mee te laten doen én te laten profiteren van de energietransitie. Met de stappen die we samen zetten creëren we waarde voor de korte én lange termijn.

 ­

Van energieleverancier naar verbinder

We bouwen en onderhouden een netwerk van partners die onze missie delen. De samenwerkingen stellen ons in staat om klanten persoonlijk advies te geven op basis van hun specifieke situatie. Zo kunnen we maatwerk leveren met passende producten en diensten. Slim samenwerken levert ons data-gedreven inzichten en gedeelde kennis op waarmee we innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen die we constant bij onze klanten verifiëren. We investeren daarom in persoonlijk contact en langdurige relaties met zowel onze klanten als partners. Deze aanpak leidt tot betere resultaten en meer vertrouwen. 

Decentrale energietransitie en participatie

We investeren in een decentraal energiesysteem waarin productie dicht bij huis plaatsvindt en lokale gemeenschappen zelf eigenaar zijn van hun energievoorziening. Deze aanpak biedt vier belangrijke voordelen: 

  • Leveringszekerheid: meerdere kleine energiebronnen maken het energiesysteem minder kwetsbaar voor uitval van productie dan slechts enkele grote bronnen.

  • Financiële weerbaarheid: lokale opwek van energie beschermt eindgebruikers tegen prijsschommelingen op de energiemarkt. Daardoor kan ook de energiearmoede verminderen.  

  • Sociale weerbaarheid: de decentrale energietransitie kan meer banen in de regio opleveren. Bovendien geeft het mensen meer zeggenschap over hun eigen energievoorziening. 

  • Bewust energieverbruik: mensen die betrokken zijn bij hun eigen energievoorziening, gaan er meestal bewuster en innovatiever mee om. 

We ondersteunen al energiecoöperaties bij het opwekken van energie. De komende jaren breiden we deze ondersteuning uit naar nieuwe technologieën, zoals batterijopslag en laadpalen.

Altijd groene stroom

We willen naar een energiesysteem dat volledig wordt voorzien van groene stroom. Om dat op elk moment en betrouwbaar te kunnen doen, is ook genoeg groene stroom nodig als de zon niet schijnt en het nauwelijks waait. ‘Altijd groen’ kunnen we bereiken met vier concrete stappen:

  1. Energiebesparing stimuleren

  2. Opwek van lokale hernieuwbare energie bevorderen

  3. Energievraag verschuiven naar momenten met voldoende aanbod

  4. Investeren in timing en opslag van energie

Voor elk van deze vier stappen binnen het energiesysteem ontwikkelen we gerichte oplossingen. Alleen door op alle fronten vooruitgang te boeken, kunnen we fossiele energie volledig vervangen door groene stroom.

Duurzaamheid als onderdeel van onze strategie 

In een duurzame samenleving zorgen we voor een goede levenskwaliteit voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Onze visie hierop rust op drie pijlers die elkaar versterken. Ten eerste is er de ecologische duurzaamheid, die gaat over de zorg voor onze planeet en al het leven daarop. De tweede pijler is de sociale rechtvaardigheid, die aangeeft dat iedereen mee moet kunnen doen. En tot slot de economische vitaliteit, die staat voor de kracht om te innoveren en te transformeren naar gezonde businessmodellen.  

Deze integrale kijk op duurzaamheid is het uitgangspunt voor onze duurzaamheidsambities. Bij de uitwerking van onze strategie hanteren we drie principes om te waarborgen dat we invulling geven aan onze ambities. Deze principes zijn: 

  • Voor en van iedereen 

  • Met en voor de natuur 

  • Samen en slim met ons netwerk

Voor en van iedereen

We maken groene stroom toegankelijk voor iedereen. Van grote bedrijven tot de bakker om de hoek en elk huishouden in Nederland. Zo maken we de energietransitie voor en van iedereen. Door de energietransitie lokaal en bereikbaar te maken, creëren we een systeem dat meer mensen laat meedoen en profiteren, een breder draagvlak krijgt en robuuster en veerkrachtiger wordt. 

Met en voor de natuur

We zijn onderdeel van de natuur en afhankelijk van de natuur. Dat erkennen we en daar handelen we naar, door met en voor de natuur te werken. Zo investeren we in lange termijn natuurherstel en biodiversiteit om tegelijkertijd de huidige maatschappelijke- en klimaatuitdagingen op te lossen. Daarbij hebben we oog voor lokale gemeenschappen. 

Samen en slim met ons netwerk

We geloven in de kracht van samenwerking. Daarom bundelen we de krachten met partners en klanten en doet iedereen waar hij of zij goed in is. Zo ontstaan innovatieve, overstijgende ideeën die nodig zijn om systeemknelpunten écht aan te pakken. Als slim netwerk benutten we onze energie optimaal en bereiken we gezamenlijk maximale impact voor de energietransitie. 

Deel deze pagina: