Trends en ontwikkelingen

In 2024 is de energiemarkt weer stabieler geworden. De prijzen zijn lager dan de jaren daarvoor, maar liggen nog steeds op hogere niveaus dan voor de energiecrisis. Daarentegen was er in 2024 ook onzekerheid door de renteontwikkeling, (geo)politieke ontwikkelingen, overheidsbeleid, omgevingseisen en netcongestie.

Overheid

Zowel Europees als nationaal overheidsbeleid stuurt de ontwikkeling van hernieuwbare energie. De huidige geopolitieke spanningen beïnvloeden niet alleen de energieprijzen, maar ook de beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen voor de energietransitie.  

Klanten reageren op wisselend overheidsbeleid en nieuwe regelgeving. Belangrijke veranderingen zijn: 

  • De invoering van de nieuwe energiewet 

  • Het besluit om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen 

  • Het loslaten van de warmtepompverplichting bij vervanging van gasketels 

  • De introductie van het emissiehandelssysteem rondom CO₂-rechten (ETS-2) 

Het Nederlandse Klimaatplan stelt duidelijke doelen: 55% minder broeikasgasuitstoot in 2030 vergeleken met 1990. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.    

Energietransitie

Wind- en zonne-energie spelen een steeds grotere rol in onze energievoorziening. Omdat het aandeel hernieuwbare energie groeit, vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo moeten we beter leren omgaan met prijsschommelingen en het balanceren van vraag en aanbod.  

Net als het aanbod, groeit ook de vraag naar elektriciteit. Dat zet het energienet onder druk. Op steeds meer plekken ontstaat netcongestie. Het elektriciteitsnet raakt zo vol dat nieuwe aansluitingen of terugleveren niet altijd mogelijk zijn. Netcongestie is daarmee een uitdaging in de energietransitie en dit treft vooral bedrijven. Wij zien vier richtingen voor oplossingen: 

  • Energie besparen

  • Energieopslag in (thuis)batterijen 

  • Flexibel gebruik van energie 

  • Slim afstemmen van verbruik op momenten van opwek 

Slimme technologie helpt ons om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Dit vereist flexibilisering van energieverbruik. Voorbeelden hiervan zijn batterijopslag, een slimme aansturing van opweklocaties en energiemanagement bij consumenten en bedrijven op basis van data. Tegelijkertijd passen energiebedrijven hun aanbod aan op de marktontwikkelingen, bijvoorbeeld met dynamische contracten en innovatieve producten zoals thuisbatterijen. 

Lokale energieopwekking heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Steeds meer huishoudens en bedrijven namen het heft in eigen handen door zelf zonnepanelen te installeren en zich aan te sluiten bij energiecoöperaties. In de zakelijke markt wordt steeds meer gekozen voor geïntegreerde energieoplossingen die opwek, laden en opslag combineren.  

Innovatie

Technologische innovatie vormt de motor van de energietransitie. Datagedreven oplossingen helpen ons om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Ook maakt data het mogelijk om klanten persoonlijk advies te kunnen geven met maatwerkoplossingen. Verder dragen slimme meters en andere slimme toepassingen bij aan optimalisatie van energieverbruik. Deze digitalisering vraagt wel om extra aandacht voor cybersecurity en privacy.   

Daarnaast is innovatie nodig om alternatieven voor aardgas aan te kunnen bieden. Elektrificatie van het produceren van warmte blijft de belangrijkste vervanging van aardgas. Als reactie op de elektrificatie en netcongestie zijn er ontwikkelingen als lokale smart grids op het huishoud- en wijkniveau en nieuwe vormen van energieopslag. 

Deel deze pagina: