Biodiversiteit en ecosystemen
Al meer dan 20 jaar zetten we ons in voor behoud van biodiversiteit. We financieren natuurprojecten in binnen- en buitenland en werken aan de energietransitie. Nu is het tijd voor de volgende stap: het beter meten van onze impact op biodiversiteit en het stellen van concrete doelen. Omdat dit complex is kiezen we voor drie verschillende methodes:
Levenscyclusanalyse (LCA) om onze totale impact te meten
Sience-Based Targets Initiative for Nature (SBTN) voor wetenschappelijk onderbouwde doelen
Concrete inspanningsverplichtingen voor directe actie
Impact, risico en kansenmanagement
Onze dubbele materialiteitsanalyse laat zien dat ‘biodiversiteit & ecosystemen’ een belangrijk thema is voor Greenchoice. Onze grootste impact op biodiversiteit komt voort uit klimaatverandering. Daarom maken we van CO2-reductie onze topprioriteit. Als partner in de energietransitie helpen we ook anderen hun klimaatdoelen te halen. Daarnaast brengen we via het SBTN traject onze directe impact op de natuur in kaart. We onderzoeken de effecten van al onze locaties op de biodiversiteit. In 2025 ontwikkelen we ook strategieën voor vervuiling, watergebruik en land-/zeegebruik.
In 2024 beschermden we 327.145 hectare natuur, waarmee we onze lange traditie van natuurbescherming voortzetten. We vergroten onze impact door klanten actief te betrekken bij natuurprojecten. Door hun inzet te mobiliseren, maken we samen nog meer verschil voor de biodiversiteit.
Samen met interne en externe experts hebben we onze biodiversiteitrisico’s in kaart gebracht. Dit is onderdeel van de onze materialiteitsanalyse. We onderscheiden drie soorten risico’s:
Systeemrisico’s: Het verlies van biodiversiteit raakt de hele samenleving, inclusief ons bedrijf. Deze effecten zijn lastig te meten, maar we houden er wel rekening mee.
Operationele risico’s: Directe bedreigingen, zoals invasieve soorten, lijken beperkte financiële impact te hebben.
Transitierisico’s: Dit zijn onze grootste uitdagingen. Het gaat vooral om nieuwe wetgeving waaraan we moeten voldoen en mogelijke reputatieschade.
Beleid
We werken op drie manieren aan biodiversiteit:
Via het klimaatspoor, waarbij we de CO2-uitstoot van aardgas verminderen en meten op basis van het Greenhouse Gas Protocol.
Door te investeren in natuurprojecten.
Door biodiversiteit te versterken bij onze eigen projecten.
Eind 2024 zijn we begonnen met het aanscherpen van ons biodiversiteitsbeleid. Dit nieuwe beleid richt zich eerst op activiteiten waar we directe operationele controle over hebben. Hoewel sommige zon-, wind- en opslaglocaties waar we een minderheidsbelang in hebben buiten deze scope vallen, gebruiken we wel onze invloed om ook daar biodiversiteit op de agenda te zetten.
We kijken naar twee soorten impact:
De impact van onze toeleveringsketen (upstream).
De impact van ons eigen activiteiten.
Hoewel de effecten van onze toeleveringsketen aan klanten (downstream) niet onder de SBTN-doelen vallen, nemen we deze wel mee in onze analyses. In 2025 presenteren we:
Ons vernieuwde biodiversiteitsbeleid.
Een concreet transitieplan met KPI’s, doelen en budgetten per afdeling.
We kiezen onze natuurprojecten zorgvuldig uit om maximale impact te maken. Bij de selectie kijken we naar vijf belangrijke criteria:
Duurzaamheid: Blijven de maatregelen op lange termijn overeind?
Toegevoegde waarde: Zou er meer CO₂-uitstoot zijn zonder een project, bijvoorbeeld door houtkap?
‘Waterbedeffect’: Wordt CO₂-uitstoot niet verplaatst naar een gebied buiten de projectgrens?
Lokale gemeenschap: Hebben mensen in de buurt profijt van het project?
Biodiversiteit: Zorgt het project voor een robuustere en uitgebreidere biodiversiteit?
We kiezen bewust voor directe investeringen in nieuwe natuurprojecten in plaats van CO₂-compensatie via certificaten. Nu grote bedrijven de certificatenmarkt domineren, kunnen wij ons budget effectiever inzetten voor concrete natuurprojecten. We richten ons op drie soorten projecten:
Bescherming van bestaande natuur
Herstel van beschadigde gebieden
Aanplant van nieuwe natuur
We vervullen ook een katalysator-rol. Onze investeringen trekken vaak andere financiers aan. Daarbij stellen we wel duidelijke eisen aan kwaliteit en monitoring van de projecten.
Concrete acties en resultaten
In 2024 hebben we onze impact op biodiversiteit grondig onderzocht. We gebruikten hiervoor ten eerste het LCA model ReCiPe (2016) om onze totale impact in te schatten. De SBTN Materiality Screening Tool hebben we gebruikt om te bepalen wat de belangrijkste indicatoren zijn. De analyses bevestigen dat onze grootste impact op biodiversiteit via het klimaatspoor loopt.
Eind 2024 zijn we gestart met een uitgebreid SBTN-onderzoek naar de biodiversiteitsimpact van onze hele organisatie. We kijken bij dit onderzoek naar onze productielocaties, kantoren en de hele waardeketen. Dit onderzoek heeft zes belangrijke aandachtsgebieden opgeleverd:
Landgebruik voor zon-, wind- en gasinstallaties
Impact op zeeën en oceanen door windparken
Uitstoot van broeikasgassen door biomassa, elektriciteit en gas (GHG-emissies)
Watergebruik bij biomassa en zonne-energie
Watervervuiling door biomassa
Vast afval van biomassa
We werken nu aan concrete doelen en meetpunten voor elk gebied.
Onze aanpak voor biodiversiteit
We gebruiken het AR3T-framework van SBTN om onze activiteiten voor biodiversiteit te structureren. Dit framework kent vier strategieën: Avoid, Reduce, Restore & Regenerate en Transform. Hieronder delen we onze belangrijkste acties per strategie: