Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Tavolo - Papoea Nieuw Guinea

Het bos van de Tavolo gemeenschap in New Britain in Papoea Nieuw Guinea staat onder zware druk. Alhoewel het bos, ter grootte van ruim 16.000 hectare, eigendom is van lokale stammen, is het land door de overheid toegewezen als 'grootschalig landbouwontwikkelingsgebied'. Er zijn vergunningen gegeven aan een groot houtkapbedrijf zonder instemming van de lokale bevolking. In sneltreinvaart wordt het bos in gebieden ten oosten van Tavolo gekapt, voor de export van hout en de ontwikkeling van palmolieplantages.

Greenchoice financiert Forcert, een lokale NGO die het bos beschermt en klimaatverandering tegengaat door duurzame CO2-vastlegging. Forcert is bezig om de kapvergunning juridisch aan te vechten en dit beschermingsproject te laten certificeren. Speciaal voor dit project wordt een fonds opgericht voor de bevolking. Hierin kunnen de inkomsten van de CO2-certificaten gestort worden. Hiermee laat Forcert zien dat de bevolking niet afhankelijk hoeft te blijven van inkomsten uit kappen van bos, maar juist zelfvoorzienend kan worden bij het laten staan van het bos.

Omvang en ligging – Het gebied, grenzend aan de kust van het eiland New Britain, waar met de lokale clans een “land use plan” gemaakt is, omvat bijna 22.000 hectare. Hiervan dreigt 16.000 hectare bos gekapt te worden.

Beschermd en aangeplant – 16.000 hectare is beschermd tegen houtkap en circa 2000 hectare wordt gebruikt door de lokale gemeenschap voor duurzame landbouw.

Biodiversiteit – Er zijn 3 soorten van de IUCN rode lijst in het gebied.

Mens en maatschappij – Er is bijgedragen aan schoolgeld voor gezinnen in de gemeenschappen Tavolo, Mukus en Lausus, door 50% van het schoolgeld voor geregistreerde middelbare scholieren te voldoen. Ook is de Tavolo Community Conservation Association officieel geregistreerd en zijn 44 mensen getraind in een “Workshop on the development of a Community Conservation Monitoring System”,