Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Energie opwekken

Energie die je niet kunt besparen, kun je duurzaam opwekken via wind of zon. Niet iedereen heeft een eigen dak om zonnepanelen op te plaatsen. Of het geld om deze investering te doen. Daarom bieden we collectieve diensten aan. Zo kunnen klanten in lokale opwek projecten meedoen, zoals via de fiscaal voordelige postcoderoosregeling (na 1 april 2021 vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)). Hierbij kunnen klanten al vanaf beperkte bedragen meehelpen aan het realiseren van grote opwek projecten.

Ook bieden we klanten aan om deel te nemen aan windprojecten. We hebben acht windmolens in 100% eigendom bij het Hartelkanaal.

Op deze manieren proberen we te bereiken dat groene stroom voor en van iedereen wordt.

WindVangers

Klanten kunnen deelnemen door WindVangers te kopen van de windmolens bij het Hartelkanaal. Hiermee ontvang je per WindVanger elk jaar 125 kWh aan stroom, wat wordt afgetrokken van je jaarnota. In totaal komen we eind 2021 uit op 310.989 WindVangers verspreid over 76.541 klanten.

We zijn er trots op dat er steeds meer consumenten zelf energie opwekken. Het aantal klanten dat zelf en via windvangers en postcoderoosprojecten, energie duurzaam opwekt is gestegen tot circa 244.000. Dat is zo’n 40% van onze klanten.

In 2021 hebben we € 48,7 miljoen geïnvesteerd in zoninstallaties. KiesZon is een groeiende organisatie en elk jaar realiseren we steeds meer projecten. In 2021 is het totaal geïnstalleerd vermogen gegroeid naar 113,7 MWp. Dit komt doordat we steeds meer en steeds grotere projecten realiseren. De verwachting was dat wij in 2021 137 MWp zouden kunnen realiseren, maar als gevolg van netcongestie en problemen in de supply chain zijn projecten vaker vertraagd aangesloten en is dit helaas niet behaald.

In totaal hebben we 355.000 panelen geplaatst in grote zakelijke zonprojecten en 45.000 panelen bij mensen thuis. In totaal 400.000 panelen, dat is bijna 110.000 MWh aan duurzaam opgewekte stroom en genoeg om 39.500 huishoudens van zonnestroom te voorzien.