Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Energie besparen

Energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Energie besparen is gedragsverandering en daar is bewustzijn voor nodig. Daarom bieden we onze klanten via verschillende kanalen inzicht in verbruik en tips om te besparen op zogenoemde ‘energieslurpers’. Bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen voor LED lampen, korter te douchen en kouder te wassen. We mailen elke klant maandelijks het Verbruiks- en Kostenoverzicht (VKO). Zo zijn zij altijd op de hoogte van het verbruik.

Woningscan en warmtepompen

Met de online woningscan krijgen consumenten inzicht waar zij moeten beginnen met het verduurzamen van hun woning. Deze scan geeft inzicht in de best passende besparingsmogelijkheden voor je woning, zoals verschillende vormen van isolatie. De woningscan levert ook advies hoeveel stroom op te wekken is via zonnepanelen op je dak. Voor degenen die hun huis al goed geïsoleerd hebben bieden we ook hybride warmtepompen aan.

We zien dat de meeste consumenten de overgang naar gasloos een te grote stap vinden. Met name de benodigde investering en bouwkundige maatregelen zijn de belangrijkste barrières. Hierdoor wint de hybride warmtepomp sterk in populariteit. Met deze oplossing gebruik je nog steeds gas maar bespaar je wel tussen de 50% en 80%. In 2021 hebben we samen met onze partner HeatTransformers 221 huishoudens kunnen voorzien van een hybride warmtepomp.

Waar we in het verleden vooral oriënterende vragen kregen en advies gaven over de hybride warmtepomp zien we nu dat de consument beter geïnformeerd is en vooral snel de warmtepomp geïnstalleerd wil hebben

Case: Warmtetransitie

Greenchoice levert groene stroom en bosgecompenseerd gas. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen we in de komende dertig jaar als samenleving van het gas af moeten. Onze gaslevering is een dienst met een beperkte houdbaarheidsdatum. Nieuwe vormen van warmtevoorziening zijn nodig. Wij willen onze klanten zo goed mogelijk helpen bij die warmtetransitie.

In juli 2021 zijn we begonnen met een pilot bij één van de grootste woningcorporaties van Nederland. Hier testen we een hybride warmtepomp bij 20 identieke sociale huur tussenwoningen zonder andere aanvullende maatregelen of instructies. Eind Q1 2022 volgt een tussentijdse evaluatie waarbij we kijken naar de besparing per bewoner en de ervaringen van de verschillende bewoners. De pilot duurt in totaal een jaar. Bij goede resultaten zullen ook huurwoningen uitgerust worden met hybride systemen.

Uitdagingen op het gebied van hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp techniek heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Sinds 2018 hebben we ruim 650 systemen geplaatst. De uitrol van warmtepomp wordt nu met name belemmerd door een tekort aan systemen (algemeen chip tekort) en de beschikbaarheid van gekwalificeerde installateurs.

Ondanks deze belemmeringen willen we gaan opschalen met extra adviseurs om de toenemende vraag naar hybride systemen te kunnen invullen.