Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Dodoma – Tanzania

In 2018 zijn Lead Foundation en Justdiggit hun vergroeningprogramma gestart in de Dodoma-regio in centraal Tanzania. Het doel van dit programma is om uiteindelijk bijna 9 miljoen bomen op landbouwgrond te regenereren en 180.000 boeren in de Dodoma-regio te activeren. In totaal gaat het om een 20-jarig programma, bestaande uit een interventie- en duurzaamheidsfase. Greenchoice is vanaf 2020 partner in dit programma en ondersteunt actief 6 dorpen: Vilundilo, Manungu, Mnyakongo, Chimotolo, Machenje en Mautya. De methode die hier wordt gehanteerd heet Farmer-managed natural regeneration (FMNR).

Omvang en ligging – De boeren die getraind worden in de 6 dorpen die Greenchoice ondersteunt beheren samen circa 6.600 hectare.

Beschermd en aangeplant – Er zijn ruim 114.000 bomen hersteld met FMNR 

Mens en maatschappij – Meer dan 2700 boeren zijn getraind. “Ik kweek al jaren groenten. Nadat ik de Kisiki Hai-techniek op de boerderij ben gaan gebruiken, zijn de groenten beter gaan smaken. Dit komt omdat de groenten niet worden aangetast door direct zonlicht, de bladeren van de Kisiki Hai-bomen helpen de lichtintensiteit van de zon te verminderen, dit zorgt ervoor dat de groenten gezonder groeien maar ook beter smaken” - Fatuma Maganga uit Bumila, Mpwapwa District