Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Amazonas – Brazilië

Greenchoice heeft al in 2004 het Amazone-project opgezet. In samenwerking met de Nederlandse stichting Forest For Ever en de Braziliaanse stichting Opção Verde werken we hier aan langdurige bosbescherming, om het bos voor toekomstige generaties te behouden. Waar we in 2004 begonnen met 150 hectare tropisch regenwoud zijn het er nu bijna 120.000 – bijna de oppervlakte van de provincie Utrecht. De bedoeling is dat delen van de oppervlakte de officiële status krijgen van ‘reservaat’, waarmee we de bescherming beter waarborgen.

Omvang en ligging - Het projectgebied omvat 117.427 hectare bos in de staat Amazonas, gedeeltelijk in de buurt van de plaats Coari en een ander deel ten Noorden van Manaus.

Beschermd en aangeplant - Het project richt zich op de bescherming van bestaand regenwoud, door donatie aan de Braziliaanse stichting die aankopen verricht.

Biodiversiteit - Er is nog geen onderzoek gedaan naar diersoorten. In een veldstudie met de organisatie Profafor in 2008 werd wel duidelijk dat het een gebied is met een hoge diversiteit aan boomsoorten: op minder dan 1 hectare staan alleen al meer dan 100 verschillende boomsoorten. Literatuurstudies laten meer dan 900 plantensoorten zien in de regio, 377 soorten vogels en bijvoorbeeld meer dan 600 soorten spinnen, waarvan nog niet alle soorten beschreven zijn.

Mens en maatschappij - Er zijn 6 cursussen gegeven op het gebied van duurzaam gebruik van producten uit het bos, ondernemerschap en voedselbewerking, vooral vanuit het kantoor in Coari. Hierin deden 280 mensen mee. (Zie bijv. https://youtu.be/Jh2tKRlMXxs )