Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Energie besparen

Energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Energie besparen is gedragsverandering en daar is bewustzijn voor nodig. Daarom bieden we onze klanten via verschillende kanalen inzicht in verbruik en tips om te besparen op zogenoemde ‘energieslurpers’. Bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen voor ledlampen, kort(er) te douchen en kouder te wassen. We mailen elke klant maandelijks het Verbruiks- en Kostenoverzicht (VKO). Zo zijn zijn altijd op de hoogte van het verbruik.

Ook kunnen klanten terecht in hun persoonlijke portal: Mijn Greenchoice. Heb je een slimme meter? Dan kun je via BOKS Slim inzicht krijgen in je energeverbruik per categorie in huis. Via BOKS Live krijg je zelfs live inzicht in je stroom- en gasverbruik op verschillende apparaten.

Klantreactie: "Fijn overzicht van kosten en verbruik op site en in app. Ook erg makkelijk om meterstanden door te geven via de app. Zeer fijne, vriendelijke, vakkundige en eerlijke medewerkers.”

BOKS is onderdeel van de Greenchoice-app. De app is in 2019 ruim 112.000 keer gedownload en 217.000 klanten gebruiken de app regelmatig. Ruim 33.000 klanten gebruiken de BOKS-functies in de app. In 2020 gaan we de diensten uitbreiden naar andere kanalen en de gebruikerservaring op alle platforms gelijktrekken.

Klantreactie: “Omdat je alles met de app kan regelen, en omdat wanneer je er niet uitkomt, er ook een goede helpdesk aanwezig is, hebben we ons contract verlengd met Greenchoice.”

Case: Energie besparen met de Woningscan

Ben je benieuwd waar je het beste kunt beginnen met het verduurzamen van je woning? Dan is er de online woningscan. Deze scan geeft inzicht in de best passende besparingsmogelijkheden voor je woning, zoals verschillende vormen van isolatie. De woningscan levert ook advies hoeveel stroom op te wekken is via zonnepanelen op je dak. En voor degenen die hun huis al goed geïsoleerd hebben bieden we ook hybride warmtepompen aan. Meer informatie over de woningscan? Lees dan hier verder.Greenchoice levert groene stroom en bosgecompenseerd gas. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen we in de komende dertig jaar als samenleving van het gas af moeten. Onze gaslevering is dus een dienst met een beperkte houdbaarheidsdatum. Nieuwe vormen van warmtevoorziening zijn nodig. Wij willen onze klanten zo goed mogelijk helpen bij die warmtetransitie.

In 2020 starten we verschillende pilots waarmee we onderzoeken hoe we onze klanten het beste kunnen helpen in de warmtetransitie. We testen - samen met gespecialiseerde partners - een totaalconcept om helemaal van het gas af te gaan en een propositie i.c.m. financiering van duurzame maatregelen.

Uitdaging: Hoe geven we de warmtetransitie vorm?

De warmtetransitie levert voor ons uitdagingen op. We zijn begonnen met het aanbieden van warmtepompen en helpen klanten met een online woningscan inzicht te geven in de stappen naar een gasloze woning. De vraag hiernaar stijgt nog niet zo rap, voornamelijk omdat mensen in afwachting zijn van plannen van de gemeente. Daarnaast zijn warmtepompen pas het meest zinvol als een huis goed geïsoleerd is.

Greenchoice heeft in 2017 een deelneming genomen in KiesWarmte B.V. KiesWarmte investeert in de ontwikkeling en exploitatie van warmtekoude projecten. Denk aan een appartementencomplex dat met bodemwater en een centrale warmtepomp gekoeld en verwarmd kan worden. Doordat de opschaling van dit type projecten niet snel genoeg gerealiseerd werd hebben we eind 2019 besloten om ons aandeel in KiesWarmte te verkopen.

Bovenstaande uitdagingen daargelaten hoort de warmtetransitie bij onze maatschappelijke opgave. Daarom zijn we bezig met een lange termijn warmtestrategie, met nieuwe diensten en producten waar zowel wij als klanten baat bij kunnen hebben. Hoe eerder we die diensten doorontwikkelen en economisch haalbaar maken, hoe eerder wij de warmtetransitie kunnen accelereren. We werken toe naar een rol als versneller en verbinder op het gebied van duurzame warmteoplossingen in huis. Een uitgangspunt is inclusiviteit: iedereen moet kunnen meedoen aan de transitie.